Veilig in en om het huis

Veilig in en om het huis

Jaarlijks vallen er meer slachtoffers door ongelukken in en om het huis dan in het verkeer. Veel mensen realiseren zich niet of pas als het te laat is, dat hele gewone dingen in huis zoals bijzettafeltjes of losliggende vloerkleden risicofactoren zijn die ongevallen kunnen veroorzaken. Soms zijn die ongevallen te voorkomen en vaak zijn de gevolgen te beperken. Voorbereiding op noodsituaties is dan wel een belangrijke voorwaarde. De Rode Kruis huisbezoeken en workshops helpen de deelnemers om zich bewust te worden van de risico’s in en om het huis en waar mogelijk maatregelen te nemen.
Veiligheidscheck

De veiligheidscheck van het Rode Kruis kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Nederlandse veiligheidsregio’s. Hoe gaat de veiligheidscheck in z’n werk? Een getrainde Rode Kruis-vrijwilliger voert de veiligheidscheck uit tijdens een huisbezoek en geeft ter plekke tips om het huis veiliger in te richten. De checklist omvat zo’n veertig vragen over algemene veiligheid, gezondheid, brandveiligheid en inbraakveiligheid. Zijn er bijvoorbeeld struikelobjecten, zoals drempels en losse kabels in de woning aanwezig? Hangen er koolmonoxidemelders in huis? Is er een EHBO-koffer aanwezig? Zijn de contactgegevens van familie of vrienden bij de hand?

Voorbereiding op een noodsituatie

De veiligheidscheck levert zodoende een lijst met aandachtpunten en verbeteringen in en om de woning. Bij onveilige situaties verwijst de Rode Kruis-vrijwilliger de mensen zo nodig door naar de instanties die de veiligheid kunnen verbeteren. Naast huisbezoeken organiseert het Rode Kruis ook regelmatig workshops om met name ouderen bewust te maken van de risico’s die er zijn in en rond hun woning. Het doel van deze bijeenkomsten is om de deelnemers voor te bereiden op een noodsituatie, en vaardigheden aan te leren om een noodsituatie beter te doorstaan.

Situatie vóór Rode Kruis aan Huis
Mevrouw Steenwijk (71) woont alleen thuis. Ze heeft nog nooit echt goed stilgestaan bij haar eigen veiligheid in huis. Op een avond valt plotseling de stroom in huis uit en ook de straatverlichting werkt niet meer. Het is aardedonker en ze heeft geen idee wat ze nu moet doen. Zou er iets ergs aan de hand zijn? Ze staat op om uit het raam te kijken, maar struikelt in het donker over een losliggende telefoonkabel. Wat een pech, ze struikelt en breekt door de valpartij haar heup. Mevrouw Steenwijk kan zich nauwelijks meer bewegen…
Situatie ná Rode Kruis aan Huis
Mevrouw Steenwijk (71) woont alleen thuis. Een paar maanden geleden had zij bezoek van een Rode Kruis-vrijwilliger. Samen zijn zij het huis door gelopen op onveilige situaties. De losliggende kabel van haar nieuwe telefoonaansluiting heeft mevrouw Steenwijk toen op advies van de vrijwilliger netjes laten wegwerken. De vrijwilliger had haar ook de tip gegeven een zaklamp en ehbo-spullen in huis te halen. Mevrouw Steenwijk heeft ook nog contact gelegd met haar buurtgenoten en de afspraak gemaakt om met elkaar contact op te nemen in geval van nood.
Op een avond valt plotseling de stroom in huis uit en ook de straatverlichting werkt niet meer; het is aardedonker. Mevrouw Steenwijk weet de zaklamp in de keukenlade te vinden en loopt voorzichtig met de aangestoken zaklamp naar het raam. Op dat moment klopt de buurman aan om te controleren of alles in orde is en of ze hulp kan gebruiken. Mevrouw Steenwijk was gelukkig goed voorbereid, alles gaat goed met haar.