Telefooncirkels

Wie merkt het op als er iets met jou aan de hand is? Met de telefooncirkel van het Rode Kruis blijf je niet onopgemerkt. Als deelnemer van de cirkel hoor je bij een groep mensen die op elkaar letten. Elke dag neemt dezelfde persoon kort contact met je op om te informeren of alles goed gaat. Wordt er niet gereageerd, dan komt er altijd iemand in actie. Je wordt dus niet zomaar vergeten. Dat geeft een veilig gevoel.

Een telefooncirkel is een groep mensen die elkaar dagelijks belt, dus ook in het weekeinde. Dat gebeurt meestal in een vaste volgorde, zodat u steeds door dezelfde persoon wordt gebeld. Daarna belt u zelf de volgende van de lijst. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, behalve uiteraard uw eigen telefoonkosten.

Vrijwilliger

De telefooncirkel wordt begeleid door een vrijwilliger van het Rode Kruis. Neemt een belpartner niet op of maakt u zich na het gesprek zorgen over iemand uit de cirkel? Dan geeft u dat door aan de vrijwilliger. Deze zal dan poolshoogte nemen en zo nodig hulp inschakelen. Gelukkig komen noodsituaties in de praktijk heel erg weinig voor. Meestal wordt de telefooncirkel probleemloos doorgebeld en vinden de deelnemers het vooral gezellig om elkaar te spreken.

Telefooncirkel vrijwilliger worden

Een seintje bij een risicovolle situatie

De telefooncirkel wordt ook gebruikt als alarmeringssysteem tijdens risicovolle situaties. Denk bijvoorbeeld aan een (aankomende) hittegolf. Via de cirkel worden dan tips en adviezen gedeeld om soms levensbedreigende situaties te voorkomen, zoals uitdroging. Of je hoort via de telefooncirkel dat er in jouw buurt iets aan de hand is, bijvoorbeeld hoogstaand water of een gaslek; dan kun je op jouw beurt helpen door de buren te waarschuwen. Zo helpen wij elkaar in moeilijke tijden.

Deelnemen aan deze activiteit

Zo werkt de telefooncirkel

De telefooncirkel bestaat uit vier dagelijks terugkerende stappen:

1. De cirkel wordt opgestart
De vrijwilliger belt de eerste deelnemer in de cirkel op een afgesproken tijdstip.

2. U wordt thuis gebeld
U wordt rond een vaste tijd thuis gebeld door de vorige deelnemer of de vrijwilliger.

3. U belt de volgende deelnemer
Vervolgens belt u de volgende deelnemer. Bij geen gehoor neemt u contact op met de vrijwilliger.

4. De cirkel wordt afgesloten
De laatste deelnemer belt de vrijwilliger. Zo is de cirkel rond en kan die worden afgesloten.