Over de afdeling

Het Rode Kruis helpt wereldwijd én in Gouda

De essentie van onze nationale en internationale hulpverlening is ‘altijd als eerste’. Het Rode Kruis is altijd als eerste ter plaatse in rampsituaties, overal ter wereld. Het Rode Kruis is daadkrachtig, energiek en weet hoe te handelen onder extreme omstandigheden. Het Rode Kruis is aanwezig in 186 landen, heeft tientallen miljoenen vrijwilligers, is onpartijdig en helpt iedereen en overal.

Wie we zijn

De Goudse afdeling van het Nederlandse Rode Kruis is opgericht op 28 juli 1870 en is daarmee één van de oudste afdelingen van Nederland. De dagelijkse leiding is in handen van een onbezoldigd bestuur en een team van coördinatoren ondersteund door één parttime beroepskracht. In totaal zijn er ongeveer 160 vrijwilligers actief voor de afdeling Gouda en omstreken. Tijdens de jaarlijkse collecteweek komen daar nog tientallen collectanten bij. Afdeling Gouda en omstreken maakt deel uit van het district Hollands Midden en werkt daarin samen met de afdelingen Alphen aan de Rijn, Bodegraven, Duin- en Bollenstreek, Leiden, Katwijk en Krimpenerwaard.

Wat we doen

In de Goudse regio zetten vele vrijwilligers en een aantal beroepskrachten zich dagelijks in voor buurtgenoten in nood. Hoe wij dat doen? Door voorlichting te geven over risicosituaties, het aanleren van vaardigheden om goed te kunnen handelen tijdens een noodsituatie en door het helpen bij opbouwen van een netwerk, zodat mensen in een noodsituatie niet alleen komen te staan. We zijn dus niet alleen als eerste ter plaatse wanneer het fout gaat, maar helpen zo ook om ongelukken te voorkomen.