Het Rode Kruis Gouda Hitteplan

Met warm weer is het goed om ten minste 2 liter water te drinken. Niet iedereen krijgt als vanzelf dorst als je minder dan de aanbevolen hoeveelheid drinkt. Neem daarom ieder uur een glaasje water, ook als je nog geen dorst hebt.

Wat doet een hitterecord met ons lichaam?

Wat doet extreme hitte met onze organen? Wij vragen het Prof. Dr. Hein Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie bij de faculteit der gedrags- en bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “We kunnen zóveel zweten dat er niet tegen op te drinken valt.”

“In ons lijf gebeuren twee belangrijke dingen wanneer de buitentemperaturen hoog oplopen”, vertelt Daanen. “Ons lichaam probeert onze warmte kwijt te raken door de bloedvaten in de huid beter te doorbloeden én we verdampen zweet. Zweet verdampt via warmte die aan de huid wordt onttrokken. Zo koelen we af.”

Innerlijke Thermostaat

Ons lichaam blijkt, net als onze woonkamer, een thermostaat te hebben die onze temperatuur regelt. “De hypothalamus, zo heet het kleine orgaantje in de tussenhersenen, probeert de temperatuur van mensen in rust rond de 37 graden te houden. Als je het warm hebt, stuurt de hypothalamus een signaal naar de zweetklieren dat ze aan het werk moeten om de lichaamstemperatuur omlaag te krijgen.”

Ben jij goed voorbereid tegen extreme hitte?

Hieronder vindt je een supersnelle check. Je kunt deze checklist downloaden, vervolgens printen en ophangen bij mensen die onze hulp tijdens hitte hard nodig hebben.

Het Rode Kruis Gouda in de buurt

Afdeling Gouda en omstreken

De Goudse afdeling van het Nederlandse Rode Kruis telt ongeveer 160 vrijwilligers en is in de Goudse regio op tal van terreinen actief. Meer over de afdeling

Activiteiten en cursussen

Binnen de Goudse afdeling worden veel verschillende activiteiten en cursussen georganiseerd voor zowel vrijwilligers als belangstellenden. Kijk in de agenda

Vrijwilliger worden

Heb je een leuke vacature op de website gezien of wil je je misschien op een heel ander gebied inzetten voor het Rode Kruis? Meld je aan als vrijwilliger