Wanneer een leuk dagje uit ineens groot nieuws wordt
Tienduizenden mensen bij elkaar bij een popfestival, een groot sportevenement of de Nijmeegse Vierdaagse. Soms gaat er dan iets mis: iemand verstuikt een enkel of komt in het gedrang terecht en krijgt ademhalingsproblemen. Of iemand raakt gewond bij een vechtpartij, want ook dat komt wel eens voor.
Gelukkig zijn de hulpverleners van het Rode Kruis dan paraat. Die kunnen de verstuikte enkel voorzien van een drukverband en weten precies wat ze moeten doen en ook wat ze juist niet moeten doen als iemand gewond raakt. Het Rode Kruis werkt met 15.000 geregistreerde eerste hulpverleners verspreid over het land. Hiermee kunnen we praktisch elk denkbaar evenement in Nederland voorzien van eerste hulpverleners. Van twee hulpverleners voor een jaarmarkt tot de ruim 500 vrijwilligers die een week lang worden ingezet tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.
Bij overzichtelijke en kleine evenementen wordt de hulp doorgaans verleend door enkele vrijwilligers. Bij grote evenementen (zoals bijvoorbeeld muziekfestivals) vindt er een gecombineerd optreden plaats van evenementenhulpverleners, verpleegkundigen, artsen, vervoer, verbindingen en de logistieke ondersteuning. Vaak wordt dan ook samengewerkt met andere dienstverlenende organisaties.
Uiteraard hebben onze hulpverleners ook hun eigen materiaal bij zich. Ze nemen zo nodig mensen van de verbindingsdienst mee om hun eigen communicatie te regelen of materiaal zoals tenten, brancards, rolstoelen en eerste hulponderkomens uit één van de magazijnen van het Rode Kruis.
Van een splinter tot gevolgen van alcohol en drugs
Om aan de steeds hogere eisen van de hulpverlening rond evenementen te kunnen blijven voldoen, hebben we gespecialiseerde opleidingen ontwikkeld voor vrijwilligers die bij evenementen dienst doen. Zo zijn onze hulpverleners vrijwillig en toch professioneel.