Corona Virus in Nederland

Coronavirus in Nederland

De impact van het coronavirus wordt steeds groter. Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Neem dan contact op met de Rode Kruis Hulplijn 070-4455 888

Mededeling Rode Kruis afdeling Gouda en omstreken.

Ten gevolge van het coronavirus/COVID-19 vinden wij het van belang u via de website van het Rode Kruis afdeling Gouda en omstreken én onze Social media pagina’s zo goed mogelijk te informeren en te adviseren. Via deze website, zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Voor vragen staan wij u tijdens kantooruren graag telefonisch te woord via +31 182 235 100. U kunt natuurlijk ook een e-mail sturen naar info@rodekruisgouda.nl.

Cursussen en opleidingen in ons pand (Punt 6, 2801 PZ Gouda) worden door de aangescherpte Covid-19 maatregelen van 3 november 2020 tot nader bericht niet gegeven.

Wat is het coronavirus?

Er bestaan verschillende coronavirussen. Sommigen kunnen ernstige klachten veroorzaken. Bekende voorbeelden zijn MERS en SARS. Het virus leidt vooral tot luchtwegklachten en koorts. Het nieuwste coronavirus dook eind december 2019 op in China. Het coronavirus verspreid zich van mens op mens. Via kleine druppeltjes uit de neus of mond wordt het virus verspreid wanneer een besmet persoon hoest of uitademt.

Andere mensen kunnen het virus ook krijgen wanneer ze in aanraking komen met deze druppeltjes en vervolgens hun ogen, neus of mond aanraken. Of als je de druppeltjes van een besmet persoon inademt. Daarom is het belangrijk om meer dan 1 meter afstand te houden bij een persoon die ziek is.

Ik ben kwetsbaar of ga om met kwetsbare personen.

Iedereen ouder dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar als zij ziek worden door het coronavirus. Kijk voor meer informatie over kwetsbaarheid op de website van het de website van het RIVM.

Ben je zelf extra kwetsbaar, vermijd dan grote gezelschappen en het openbaar vervoer. Vermijd ook zeker contact met mensen met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Ken je een kwetsbaar persoon, beperk dan fysiek contact met hem of haar. Ga zeker niet op bezoek als je zelf last hebt van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Hou liever telefonisch contact. Heb je zelf geen klachten, kijk dan of je bijvoorbeeld een boodschap kan doen of een lift kan geven.

Wanneer moet ik thuisblijven vanwege het coronavirus?

Voor iedereen in Nederland geldt: blijf thuis als je last hebt van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Vermijd contact met anderen. Bel pas met je huisarts als je klachten verergeren en je medische hulp nodig hebt. Bij zulke klachten ga je dus niet naar school, werk of naar buiten. Ook als je denkt dat je klachten wel meevallen. Zo kun je veilig uitzieken en anderen niet besmetten. Ga ook niet zomaar naar je huisarts of huisartsenpost toe, maar neem telefonisch contact op. Blijf thuis tot je je beter voelt en 24 uur geen gezondheidsklachten meer hebt gehad.

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?

Neem eerst telefonisch contact op met je huisarts als je vermoedt dat je het coronavirus hebt of als je in contact bent geweest met iemand die het virus heeft. Door niet fysiek naar de huisarts te gaan verklein je het risico op verdere verspreiding van het coronavirus.

Moet ik afstand houden als iemand ziekteverschijnselen vertoont?

Als iemand ziekteverschijnselen vertoont is het belangrijk om minstens 1,5 meter, maar nog beter 2 meter afstand te houden.

Wat doet het Rode Kruis om het coronavirus te bestrijden?

Het Rode Kruis geeft zoveel mogelijk voorlichting om het risico op besmetting te verkleinen. Het Rode Kruis houdt de situatie nauwlettend in de gaten. We onderhouden contact met overheidsinstanties en staan klaar om te handelen wanneer nodig. Hulpverleners in Nederland zijn extra gebriefd op de hygiënemaatregelen die ze moeten nemen. Ook geeft het Nederlandse Rode Kruis voorlichting via de website en sociale media.

Voor meer informatie over het coronavirus kun je terecht op de website van het RIVM.